تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۱ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۷
کد خبر : 3369

سرمقاله به قلم حسین عبدالعزیزی:

مقابله با آسیب های اجتماعی

مقابله با آسیب های اجتماعی
مقابله با آسیب‌های اجتماعی امری اساسی و حیاتی است که نیازمند توجه و تلاش همه جانبه جامعه است. این موضوع نشانگر اهمیت و ارزش حفظ ارتباطات سالم و ایجاد فضای اجتماعی پایدار و سالم است.

پنج نخل/خوزستان:

به گزارش پنج نخل، مقابله با آسیب‌های اجتماعی امری اساسی و حیاتی است که نیازمند توجه و تلاش همه جانبه جامعه است. این موضوع نشانگر اهمیت و ارزش حفظ ارتباطات سالم و ایجاد فضای اجتماعی پایدار و سالم است. از سویی دیگر، پیشگیری و مقابله با آسیب‌های اجتماعی نه تنها به بهبود کیفیت زندگی افراد کمک می‌کند بلکه از نظر اقتصادی و اجتماعی نیز به توسعه پایدار جامعه کمک می‌کند. این امر نیازمند همکاری و هماهنگی بین افراد، جوامع و نهادهای مختلف است تا بتوان به طراحی و اجرای برنامه‌ها و راهکارهای موثر و متناسب برای مقابله با این آسیب‌ها پرداخت.

کلیدواژه یا کلمات کلیدی:

 آگاهی، توانمندسازی، همبستگی، اعتماد، احترام، عدالت اجتماعی، تعامل اجتماعی، توسعه پایدار، حقوق بشر، توجه به نیازهای اجتماعی،

مقدمه:

آسیب‌های اجتماعی مشکلاتی هستند که بر جامعه و افراد آن تأثیر می‌گذارند و می‌توانند به طور مستقیم یا غیرمستقیم زندگی افراد را تحت تأثیر قرار دهند. این آسیب‌ها می‌توانند از جمله فقر، بیکاری، بی‌خانمانی، اعتیاد، خشونت و تبعیض ناشی از جنسیت، نژاد، مذهب و سایر عوامل اجتماعی باشند. به عبارتی می توان اذعان کرد؛ آسیب های اجتماعی یا بهتر است بگوییم   انحرافات اجتماعی یا کژ رفتاری های اجتماعی یکی از طبقات مشکلات اجتماعی است. این نوع مشکلات اجتماعی مربوط به رفتار انسانها است و تمایز آن با سایر مشکلات اجتماعی در همین موضوع است.

پیشینه تحقیق:

هدف از این پژوهش بررسی عوامل مقابله با آسیب های اجتماعی و فرهنگی موثر بر در استان خوزستان است.

پیشینه تحقیق در زمینه آسیب‌های اجتماعی به چند دهه گذشته بازمی‌گردد و شامل بررسی‌های متنوعی است که هدف آن‌ها شناسایی رفتارها، عوامل و پیامدهای این آسیب‌ها است.

تحقیقات اولیه بر اساس تعاریف مختلف آسیب‌های اجتماعی، معیارهای اندازه‌گیری و مدل‌های تحلیلی شکل گرفتند. پژوهشگران سعی کردند با استفاده از روش‌های کمی و کیفی، دامنه و شدت این آسیب‌ها را شناسایی کنند.

در دهه‌های اخیر، مطالعات متعدد به بررسی عوامل مؤثر بر بروز آسیب‌های اجتماعی پرداخته‌اند. عواملی چون شرایط اقتصادی، فرهنگی، و سیاسی، به عنوان متغیرهای کلیدی شناسایی شده‌اند. این تحقیق‌ها نشان داده‌اند که نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادی می‌توانند نقش مهمی در تشدید آسیب‌ها ایفا کنند.

تحقیقات همچنین بر روی راهبردهای مقابله با این آسیب‌ها متمرکز شده‌اند. از جمله برنامه‌های آموزشی، مشاوره‌ای و اجتماعی که هدف آن‌ها کاهش آسیب‌ها و بهبود شرایط اجتماعی است. این برنامه‌ها باید بر اساس نیازهای خاص هر جامعه طراحی و اجرا شوند.

نتایج این تحقیقات نشان داده‌اند که با وجود تلاش‌های صورت‌گرفته، هنوز چالش‌های بزرگی در راستای کاهش آسیب‌های اجتماعی وجود دارد. استمرار این آسیب‌ها نیازمند رویکردهای جامع و بین‌رشته‌ای است که تعامل مؤثری میان سازمان‌های دولتی و غیردولتی را ضروری می‌سازد.

در نهایت، پیشینه تحقیق در این حوزه نمایانگر اهمیت توجه به آسیب‌های اجتماعی و نیاز به اقدام‌های مؤثر و پایدار برای هنجارسازی و بهبود کیفیت زندگی در جوامع مختلف است.

روش تحقیق:

پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای  صورت گرفته است.

متن:

بر همگان آشکار و مبرهن است که مقابله و درمان آسیب‌های اجتماعی سرمایه اجتماعی را تقویت می‌کند و بدون تردید می توان عنوان کرد اصلی ترین راه مقابله با آسیب های اجتماعی، افزایش مهارت افراد است و در راستای تحقق این هدف می بایست در زمینه کاهش آسیب های اجتماعی،  مهارت ها و آموزش های متعددی به خانواده ها و فرزندان داده شود، زیرا براین باوریم با ارائه آموزش های مناسب می توانیم جامعه ای توانمند و مقاوم در رویارویی با معضلات اجتماعی را داشته باشیم.

به نظر می رسد با مشارکت، همکاری و تعامل سازمان های مردم نهاد و مسئولین، می توان زمینه کاهش آسیب های اجتماعی را کاهش داد.

به گفته جامعه شناسان، موضوع آسیب های اجتماعی نه تنها در کشورهای پیشرفته بلکه در سایر کشورهای صنعتی و درحال توسعه نیز وجود دارد و این انتظار نباید در جامعه  وجود داشته باشد که در زمان کوتاه، همه مشکلات حل شود، بلکه این امر نیازمند تعامل همه دستگاه های اجرایی، سازمان های مردم نهاد وخانواده ها با یکدیگر است.

ناگفته نماند رشد آسیب های اجتماعی بنابر آنچه جامعه شناسان عنوان می کنند از الگو و مدل خاصی پیروی نمی کند. همچنین در پدید آمدن آسیب های اجتماعی یک عامل دخیل نیست.

 بنابراین می توان به جرات بیان کرد آسیب های اجتماعی در جامعه ما همچون کلاف پیچیده و درهم تنیده اند که دلایل گوناگون سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی عامل به وجود آمدن و البته رشد آن ها شده است.

برای نمونه می توان گفت اعتیاد عامل طلاق و طلاق عامل اعتیاد را جست وجو کرد. همین معادله برای سایر آسیب های اجتماعی مانند کودک آزاری، ازدواج کودکان، سرقت، درگیری های خیابانی، اختلالات روحی روانی، کودکان کار، خیانت، بزهکاری، جرم و جنایت و مشکلات زیست محیطی نیز صدق می کند.

از این رو یافتن پاسخ واضح برای این پرسش که دلیل اصلی افزایش آسیب های اجتماعی چیست؟ امری دشوار به نظر می رسد اما آنچه روشن است این است که هر کجا که آموزش از طریق نهادهای اصلی و جامعه پذیری در افراد با چالش روبه رو شود، آسیب ها نیز مجال رشد یافته و چون دومینویی اعضای جامعه را گرفتار می سازند.

نتیجه گیری:

به نظر می‌رسد؛ مسائل فرهنگی در حوزه آسیب های اجتماعی مهم است و رسانه ها که یکی از ارکان اصلی فرهنگ سازی و آموزش در جوامع به شمار می روند، متاسفانه در جامعه ما بهره برداری های لازم از ظرفیت های فراوان آن ها در رشد و تعالی فرهنگی و اجتماعی افراد صورت نگرفته است. حتی عملکرد نادرست رسانه ها در این حوزه گاهی مواقع به ضد ارزش نیز تبدیل شده و باعث کاهش اعتماد عمومی و شکاف در سرمایه های اجتماعی شده است. بنابراین در جایی که فرد آموزش های فرهنگی و اجتماعی ای را از طریق خانواده دریافت نکرده و سپس وارد نظام آموزشی شده که آن نیز فرد را برای ورود به جامعه آماده نساخته است، باید به رسانه متوسل شد.

بنابراین معتقدم چند راهکار مهم ذیل برای مقابله با آسیب‌های اجتماعی از قبیل آگاه‌سازی و آموزش، حمایت‌های روانی، فرهنگ‌سازی، تقویت نهادهای اجتماعی، می‌توان به بهبود وضعیت اجتماعی و کاهش آسیب‌ها امیدوار بود.

منابع و رفرنس ها:

  • اینترنت، پایگاه خبری قلم ماندگار، فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی.
  • رفیعی، ح.، موسوی، م.، و قاسم­زاده، د. (۱۳۹۵). ساخت و رواسازی پرسش­نامه سنجش سرمایه اجتماعی درون­گروهی و برون­گروهی. رفاه اجتماعی، ۱۶(۶۱ )، ۱۶۱-۱۷۹٫
  • قربانی، علیرضا و جمعه نیا، (۱۳۹۰) نقش آموزش مهارتهای زندگی در پیشگیری ازآسیب های اجتماعی (با تاکید بر اعتیاد به موادمخدر ) فصلنامه دانش انتظامی گلستان ۵ (۲)؛ ۲۴-۴۸
  • پژوهشگاه مطالعات وزارت آموزشوپرورش، ضرورت و راهکارهای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در مراکز آموزشی.(۱۳۸۳٫ گاهنامه پیشگیری نوین ۱)
  • مسعودی فرد، حبیب، شبنم میربیگی و زهرا اصفهانی(۱۳۹۱)، پیشگیری اولیه از اعتیاد با تمرکز بر رسانه، ستاد مبارز با مواد مخدر، تهران.

انتهای پیام/

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

تبلیغات

اعلام وصول