برگزاری برنامه مشترک اداره کل میراث فرهنگی و کانون پرورش فکری کودک و نوجوان در محل خانه سمنهای خوزستان

پنج نخل/خوزستان:
به گزارش پنج نخل به نقل از قلم ماندگار، برنامه مشترک اداره کل میراث فرهنگی و کانون پرورش فکری کودک و نوجوان در محل خانه سمنهای استان برگزار شد.
نمایش عروسکی بز و درخت آسوریک مشترکاً توسط معاونت میراث فرهنگی خوزستان و کانون پرورش فکری کودک و نوجوان در خانه سمنهای استان برگزار گردید.
منصور بزرگمهر مسئول امور تشکل های مردم نهاد اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان در رابطه با این برنامه گفت: اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خوزستان در ادامه برنامه های تابستانه خود برای کودکان مبادرت به برگزاری برنامه ای تحت عنوان “نمایش عروسکی بز و درخت آسوریک” نمود که خوشبختانه علی رغم برگزاری آن در روز تعطیل و مصادف شدن با روز انتخابات، مورد استقبال والدین و کودکان عزیز قرار گرفت.
بزرگمهر در ادامه درباره این برنامه گفت: چندی است که به دستور مدیرکل محترم اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خوزستان و پیگیری معاونت محترم میراث فرهنگی و هماهنگی اینجانب در حال برگزاری برنامه های کودکی با موضوع میراث فرهنگی هستیم. خوشبختانه در برنامه اخیر موفق شدیم یکی از داستانهای زیبای باستانی را که به مناظره درخت خرما و بز می پردازد را بصورت نمایشی عروسکی به صحنه بیاوریم تا کودکان عزیز اهوازی ساعات خوشی را در کنار والدین خود سپری کنند. هنرمند و استاد این نمایش عروسکی سرکار خانم مرضیه عویدی یکی از نیروهای باسابقه کانون پرورش فکری کودک و نوجوان موفق شدند ضمن خلق عروسک های بسیار زیبا و درخور برنامه، داستان باستانی یادشده را از حالت توصیفی خارج و بمانند داستانهای کلیله و دمنه تمثیلی و حکمت آموز کنند، زیرا هدف از برگزاری چنین برنامه هایی فقط آشنایی با میراث فرهنگی و شادی و سرگرمی نیست، بلکه در کنار آن سعی می شود تجارب اخلاقی موجود در متون تاریخی نیز به نسل جدید انتقال یابد.
بزرگمهر که خود کارشناس ارشد فرهنگ و زبانهای باستانی است درباره متن باستانی درخت آسوریک، افزود: منظومه کوتاه درخت آسوریگ سروده ای داستانی است که ریشه پارتی (اشکانی) دارد. در واقع، اشعار این منظومه وزن هجایی دارند و به زبان پارتی آمیخته به فارسی میانه به دست ما رسیده اند. این متن باستانی از جمله اندک متنهای غیردینی است که از زبان پارتی برجای ماندهاست. احتمالاً صورت اولیه کتاب به زبانِ پارتی یا همان پهلوی اشکانی و به صورت شفاهی روایت میشده و سپس در دوره ساسانی به نگارش درآمده است. در این داستان درخت آسوریک و بز ضمن برشمردن نکویی های خود، به طرف مقابل فخر می فروشد که سرانجام این مناظره با برتری بز پایان می یابد.
وی درباره ارتباط منظومه درخت آسوریک با ادبیات شفاهی عشایر خوزستان اضافه کرد: داستان بز و درخت آسوریک بصورت میش و درخت رز به ادبیات شفاهی عشایر خوزستان به ویژه عشایر لر رسیده است. در این داستان درخت رز یا همان انگور، جانشین درخت آسوریک شده است. به نظر می رسد که درخت آسوریک در امتداد درخت زندگی داستانهای شرق باستان شکل گرفته باشد. زیرا این درخت زندگی است که هر بار در ظاهر درختی جدید در ادبیات شفاهی نواحی مختلف پدیدار می شود. درخت زندگی در نقوش باستانی بسیار دیده می شود، اما شبیه هیچ درختی نیست. در شهر سوخته بیشتر شبیه درخت موز است. در تخت جمشید سرو است و در آشور در شمال میانرودان انگور بوده است. اگرچه درخت خرما در بابل و فینیقیه مقدس بوده است، اما به نظر می رسد که درخت خرما در دشت خوزستان که در امتداد زاگرس قرار دارد نماد ایلامی های باستان باشد که در برابر بز و میش نماد زاگرس نشینان باستان قرار گرفته است، زیرا ایلامیان که نقش درخت خرما در آثارشان نیز آمده در زمان سرایش این داستان هنوز از میان نرفته بودند. درحقیقت، آنچنان که از گفته درخت و بز برمی آید. درخت خرما نماد یکجانشینی و بز نماد حرکت است. قطعاً یکجانشینان دشت خوزستان ایلامی های باستان بوده اند و لرها نوادگان پارسیان باستان بهمراه گله های خود در پیچ و خم زاگرس در حال حرکت بوده اند.
بزرگمهر در پایان با تشکر از والدین حاضر در برنامه درباره جزئیات رویداد گفت: این برنامه شامل سه بخش بود. برنامه با نمایش عروسکی بز و درخت آسوریک آغاز شد، اما در ادامه با بخش سرود و موسیقی و همچنین بخش بازی ادامه یافت تا کودکان اهوازی که این روزها بخاطر گرمای طاقت فرسا در خانه ها به سر می برند در کنار لذت اجرای یک نمایشنامه عروسکی تاریخی، طعم شادی و بازی در کنار هم را بچشند و با خاطره خوشی به خانه برگردند. نکته جالب دیگری که در حاشیه برنامه اتفاق افتاد همکاری نوجوان عزیز خانم مهتا جعفری بود که کارگاه گردان این برنامه بود و در کنار سرکار خانم زهرا زیلابی گرافیست و عکاس برنامه کمک شایانی به برگزاری برنامه نمودند. در پایان از حمایتهای بی دریغ مسئولین میراث فرهنگی خوزستان، کانون پرورش فکری کودک و نوجوان و خانه سمنها بی نهایت سپاسگزارم.
انتهای پیام/
برچسب ها :اداره کل میراث فرهنگی و کانون پرورش فکری کودک و نوجوان ، سمنهای خوزستان ، مسئول امور تشکل های مردم نهاد اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان ، منصور بزرگمهر
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰